Integratie en API’s cruciaal voor Van Gelder’s succes

Van Gelder groente & fruit voorziet de horeca van het meest verse fruit en de beste groenten, gebruikmakend van hypermoderne technologie voor de bestelling en levering.

Het Nederlandse familiebedrijf Van Gelder is een ultramoderne leverancier van fruit en groenten. Voor de optimalisatie van hun order- en verzendprocessen koppelde Van Gelder hun eCommerce systeem aan het ERP en WMS via een hybride integratieplatform met Microsoft BizTalk en Azure Integration Services.

  • De uitdaging
  • De aanpak
  • Resultaten

De uitdaging

Van Gelder en Codit werken al lang samen. Vanaf 2016 gebruikt Van Gelder de diensten van Codit Nederland om verschillende onderdelen van hun IT landschap te verbinden. Dit gebeurde altijd met Microsoft BizTalk Server 2016 op locatie (on-premises). Aangezien Van Gelder altijd naar de toekomst kijkt waren nieuwe integraties gewenst, voor het koppelen van een nieuw bestelsysteem en voor het nog beter bedienen van nieuwe klanten en leveranciers. 

Codit zorgt er niet alleen voor dat de systemen van Van Gelder met elkaar praten, we bereiden de klant ook voor op de toekomst van integratie.

Lees meer

Van Gelder groente & fruit is een typisch Nederlandse, maar tegelijkertijd zeer moderne leverancier van fruit en groenten. Al meer dan 65 jaar leveren zij topkwaliteit aardappelen, groenten en fruit via hun familiebedrijf. Het is de missie van Van Gelder om de horeca en catering te voorzien van de meest verse en gezonde producten, elke dag opnieuw. 

Om dat voor elkaar te krijgen houdt Van Gelder een ijzeren greep op de volledige supply chain, van de bron tot de keuken. Aangezien het bedrijf de grootste omzet in de markt heeft zijn klanten verzekerd van verse seizoensproducten van gecertificeerde producenten. 

Toen Van Gelder haar ultramoderne hoofdkantoor ontwikkelde werd het meteen verkozen tot het meest duurzame gebouw van Nederland. Het moderne pand in Ridderkerk bevat een Experience Center waar zowel zakelijke klanten als particulieren, zoals schoolkinderen en het grote publiek, kunnen ervaren wat er allemaal mogelijk is met groente en fruit. 

Omdat Van Gelder altijd bezig is met het optimaliseren van de organisatie, en hun vorige webshopleverancier dat tempo niet kon bijhouden, besloot men gebruik te maken van een relatieve nieuwkomer uit Nederland: CloudSuite. Deze multichannel eCommerce omgeving is inmiddels verantwoordelijk voor meer dan 95% van alle directe bestellingen. Om het hele IT-landschap te laten samenwerken moest CloudSuite wel volledig geïntegreerd zijn met de overige software, waaronder het ERP (Enterprise Resource Planning) en WMS (Warehouse Management Systeem).

Codit is altijd een betrouwbare partner van ons geweest. Ze zorgen ervoor dat onze integratie perfect blijft werken, wat essentieel is voor ons bedrijf.

Patrick van der Velde Project Leader IT, Van Gelder

De aanpak

Codit Consultant Pim Simons is al lange tijd een betrouwbare contactpersoon voor Van Gelder. Hij en het Codit team in Utrecht helpen Van Gelder met BizTalk integraties, onder meer door het ERP en WMS te koppelen via een gestandaardiseerd berichtensysteem.

Pim vertelt: “Rond 2021 gingen we Van Gelder te adviseren om Azure Integration Services in te zetten naast BizTalk. Azure en BizTalk werken nu naadloos naast elkaar en voeren verschillende integratietaken uit. Het is nog niet nodig om BizTalk uit te faseren. Maar Van Gelder wil wel klaar zijn voor integratie in de toekomst, en dat zal zeker in de cloud zijn.” 

Behalve integraties via berichtenverkeer hebben Pim en zijn team diverse API’s ontwikkeld. Deze hebben een hogere beschikbaarheid dan BizTalk, voorkomen extra belasting van de lokale servers en stellen klanten in staat om orders direct in het systeem te plaatsen. 

Lees meer

Door over te schakelen op de CloudSuite software maakte Van Gelder een grote stap in de vooruitgang van het online bestelproces. Klanten kunnen nu inloggen en elk gewenst product in elke variant direct bestellen. Daarbij zien zij tegelijk de beschikbaarheid en levertijden. 

Dat klinkt gemakkelijk, maar achter de schermen moet een hoop gebeuren. Van Gelder biedt namelijk allerlei varianten van producten aan. Zo kunnen aardappelen ‘vuil’ besteld worden (direct van de boer), maar ook gewassen, geschild, of zelfs in partjes gesneden. Sommige klanten willen hele kratten van een product, anderen bestellen losse groenten die dan samen in een krat geplaatst moeten worden. De ultramoderne faciliteit van Van Gelder kan het allemaal aan. 

Patrick van der Velde, Project Leader IT,  legt uit: “Alle producten komen in ons gekoelde pand binnen. Robots kunnen kratten stapelen en ontstapelen, terwijl transportbanden en geautomatiseerde wagentjes de kratten verplaatsen. Aangezien we altijd een up-to-date overzicht hebben van alle bestellingen weten we precies waar elk kratje naartoe moet. Bijvoorbeeld naar een korte-termijnopslag of meteen naar buiten. Toch is niet alles geautomatiseerd: we hebben nog steeds toegewijde medewerkers nodig die kratten vullen met individueel bestelde stukken groente of fruit.” 

Hij voegt toe: “Als klanten ’s avonds hun online bestelling plaatsen, ontvangen ze ’s ochtends de verse producten. We springen direct in op de ontwikkelingen, zoals een toename in de bestelling van gewassen of gesneden aardappelen en groenten, omdat keukens tegenwoordig minder personeel hebben.” 

Het overgrote deel van de bestellingen komt nu binnen via de cloudgebaseerde webshop. Een API, gebouwd door Codit, stuurt ordergegevens naar BizTalk, van waaruit de orders in het ERP systeem terechtkomen. Andere BizTalk interfaces voeren informatie terug naar de webshop en naar het Warehouse Management Systeem. Dit biedt Van Gelder de hoge beschikbaarheid en gegarandeerd berichtenverkeer van Azure, met behoud van de hoge snelheid van berichten via BizTalk. 

Zonder dit alles zouden de systemen elkaars informatie niet kunnen gebruiken en zou het complete logistieke proces tot stilstand komen. 

Resultaten

Patrick van der Velde schetst hoe de klantenservice van Van Gelder is verbeterd: “Met onze vorige webshop downloadden we bestellingen 1x per dag via FTP in ons ERP. Met het nieuwe systeem en de API van Codit kunnen we de bestellingen elke 2 minuten updaten. Alle andere informatie, zoals klanteninfo, beschikbaarheid en verzendtijden heeft een maximale wachttijd van 15 minuten. Dit stelt onze klanten in staat om bestellingen veel sneller en gemakkelijker te plaatsen.” 

Hij vervolgt: “Wij vertrouwen op integratie om onze business 24×7 draaiende te houden. Codit zorgt er als integratiespecialist voor dat BizTalk en Azure perfect blijven functioneren. Als er toch iets mis is met een bestelling, kan ik via een Codit dashboard meteen zien waar het bericht vastloopt en wat er eventueel aan de hand is.” 

Lees meer

Gezien de technische complexiteit is het verbazend dat Van Gelder maar een klein IT team in dienst heeft. Patrick zegt hierover: “We hebben inderdaad een kleine IT afdeling met topmensen. Ikzelf overzien bijvoorbeeld alle IT projecten, maar de details laten we meestal over aan anderen. Zo lossen we belangrijke hard- en softwareproblemen zelf op en roepen de hulp van partners in voor de rest.” 

Patrick spreekt ook over de voordelen die het werken met Codit hen heeft opgeleverd: “We kunnen erop vertrouwen dat het Codit team voor ons beschikbaar is. Daarbij zijn we niet afhankelijk van één persoon, omdat de consultants onderling overleggen en proactief met verbeteringen of nieuwe inzichten komen.” 

Patrick ervaart de integratie als zeer stabiel, goed schaalbaar en geschikt voor nieuwe zakelijke initiatieven. Zo wilde Van Gelder tegemoetkomen aan de wens van grote klanten om orders direct ‘in te schieten’, zonder tussenkomst van de webshop. Hiervoor heeft Codit een API ontwikkeld. 

Van Gelder is altijd bezig om de dienstverlening verder te optimaliseren. Zoals Patrick ons vertelt: “We kijken momenteel naar een oplossing om de herbruikbare kratten die we naar onze klanten sturen beter te beheren. Omdat zij betalen voor het gebruik willen we inzichtelijk maken hoeveel ze er krijgen en hoeveel er retour komen. Dit betekent dat we gegevens van ons WMS naar ons transportbeheersysteem moeten halen, maar ook in het accountgedeelte van de webshop zichtbaar willen maken. Om zo’n oplossing te laten slagen is integratie essentieel.” 

Wat de klant zegt

“Ik waardeer Codit's kennis van zaken, hun hoge beschikbaarheid en hun toewijding aan het toekomstbestendig maken van onze organisatie. ”

Patrick van der Velde Project Leader IT, Van Gelder

Praat met ons

Hallo,
hoe kunnen we je helpen?

Een project in gedachten?

Neem contact op

Let's talk

Let's talk

Bedankt, we nemen snel contact op met je!

Bel ons

Bedankt, we sturen het verhaal naar jouw inbox

Ongeldig email-adres

Verstuur

Je download zal binnen enkele seconden starten!

Houd contact met ons - schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van trends, events en de laatste verhalen van klanten

Ongeldig email-adres

Verstuur

Mooi, je bent ingeschreven!